Quantcast
Channel: Sökresultat för ”annonssajt”– TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11

Varning för felstavade domäner – sajter med skadlig kod för Mac

$
0
0

Nätbedrägerier på felstavade domänerNätbrottslingar har registrerat över 300 felstavningar av kända domännamn under toppdomänen .om, och fyllt dem med reklam av olika slag. Använder du Windows kommer sajterna visa en massa reklam, medan Mac-användare försöker luras att ladda ner ett adware (annonsprogram).

Några exempel på domänerna är Youtube.om, Youtubec.om, Vimeo.om, Xbox.om, Reddit.om, Netflix.om samt Facebookc.om. Det är inte helt ovanligt att man råkar slinta med fingrarna och glömma c:et i com-adresser, eller sätta punkten fel (facebookc.om), så bedrägeriet lär dra en hel del trafik.

Om du har en PC med Windows kommer du som sagt att hamna på en sajt som visar en massa reklam. Jag testade ett urval av dem och hamnade på olika ställen. I vissa fall stoppade Chrome mig och visade en varning för potentiellt farlig webbsida.

Kör du däremot Mac kan en del av sajterna försöka lura dig att ladda ner och installera ett adware vid namn Genieo. Det utger sig för att vara en uppdatering av Flash. Genieo infekterar din webbläsare för att lägga in annonser på sajter du besöker, samt registrera dina sökningar och besökta webbsidor.

Chrome stoppar farliga webbsidor
image-24355

Google Chrome, har precis som andra webbläsare, ett inbyggt skydd mot potentiellt farliga webbsidor.

Du kan läsa om hur du tar bort Genieo hos Symantec. I deras artikel kan du även läsa mer om vad den skadliga koden gör på din dator och hur den infekterar datorer.

Varna dina vänner!

 

Falska tävlingar stjäl information

Det är däremot inte alla sajter som sprider Genieo. Precis som på Windows leder de felstavade domännamnen till sajter som visar reklam.

Fejkad tävling
image-24356

Bedrägeriet använder sig av en stor mängd olika falska sajter med reklam, tävlingar och annat.

Jag hittade också falska sajter med Facebooks design, där det fanns tävlingar. Sådana här påhittade tävlingar går ofta ut på att samla ihop personlig information, såsom e-postadresser, eller anmäla dig till dyra SMS-prenumerationer.

Du hittar listan över de falska domännamnen i ett dokument hos Pastebin.

Källa: IDG

Läs mer om nätbedrägerier

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11

Latest Images